Pádraig H. Pearse, Vijf korte verhalen. Vertaald door E.W. Tiemersma; Ingeleid door Bernadette Smelik. Nijmegen: Stichting Uitgeverij de Keltische Draak, 2002. 80 pagina's. ISBN 90-806863-2-8 / 3-89323-082-3. EURO 7.00.

Pádraig H. Pearse (10 november 1879-3 mei 1916) wordt in Ierland als een soort mythische held vereerd. Hij was de docent, publicist, schrijver en dichter die in 1916 de Paasopstand tegen de Engelse overheersers leidde en het mislukken daarvan met zijn dood moest bekopen. Hoewel veel mensen zijn rol in die opstand kennen, beseffen slechts weinigen dat hij ook een be-langrijke rol heeft gespeeld in de bevordering van het Modern Iers als medium om literaire teksten in te schrijven.

De verhalen van Pearse zijn doordrenkt van een spirituele intensiteit, die voor een hedendaagse lezer misschien verrassend is. Het nationalisme dat zijn artikelen en essays laten zien, ontbreekt in deze literatuur. Een belangrijk thema in zijn verhalen is ‘liefde', liefde voor de familie, de medemens en de natuur. Het leven in Connemara in het westen van Ierland, de plaats waar zijn verhalen spelen, wordt zeer beeldend neergezet. Het is het dagelijkse leven van rond 1900, waarin een cruciale rol is weggelegd voor de kerk en de priester. Anders dan men zou kunnen vermoeden, speelt de Engelse overheersing slechts zelden een rol.

In deze bundel zijn de volgende verhalen opgenomen:

Íosagán

Eoineen van de Vogels

De Wegen

De Zwarte Kever

De Klaagvrouw

order