Home Research Education Publications Activities Resources About Me

Jaap-Henk Hoepman: Korte biografie

Ons gebruik van sociale netwerken en mobiele apparaten heeft een ongekende vlucht genomen. Daarmee is de wereld om ons heen sterk veranderd. De virtuele en de reële wereld smelten langzaam samen tot één Internet of People and Things.

Wij worden steeds meer afhankelijk van ICT. Juist daarom geloof ik dat wij, als gebruikers individueel, en als samenleving in zijn geheel, ten alle tijde in controle moeten zijn. Concreet betekent dit dat deze technologie open, transparant, betrouwbaar, vertrouwbaar, en veilig moet zijn, en onze digitale vrijheid moet ondersteunen. Om dit te bereiken, denk ik dat techneuten, juristen, sociale wetenschappers, maar ook kunstenaars, samen moeten werken om van elkaars methoden en resultaten te leren, en om nieuwe oplossingen te ontwikkelen. Zo kunnen we samen onze toekomst vorm geven in de deze nieuwe wereld.

Mijn kwaliteiten

Ik hou van het oplossen van complexe problemen, en om de (technische) oplossing van deze problemen in lekentaal aan het grote publiek uit te leggen. Ik ga graag het maatschappelijke debat aan over de impact van technologie op de samenleving, en ben niet bang om daarin onorthodoxe of extreme posities in te nemen. Daarbij put ik uit mijn kennis en ervaring in theoretische informatica, ICT, recht, en creativiteit in muziek en design.

Mijn onderzoek

Mijn onderzoek naar nieuwe cryptografische protocollen is gebaseerd op problemen in de praktijk. Speerpunt van het onderzoek is het ontwerpen van veilige en privacy vriendelijke protocollen voor identity management en het 'Internet of Things'. Daarnaast doe ik onderzoek naar privacy by design. Ik spreek regelmatig over deze onderwerpen op nationale en internationale congressen en publiceer hierover in (inter)nationale tijdschriften. Ook treed ik op als deskundige in de media, en schrijf ik artikelen voor de populair wetenschappelijke pers.

Mijn CV

Ik ben Universitair Hoofddocent privacy enhancing technologies en identity management aan de Digital Security groep van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Daarnaast ben ik Universitair Hoofddocent in de sectie IT Recht van de vakgroep Transboundary Legal Studies van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen.

Ik ben principal scientist (en voormalig wetenschappelijk directeur en mede oprichter) van het Privacy & Identity Lab en lid van The Internet of People. Ik ben vaste columnist van het Financieele Dagblad (FD) Morgen katern, en vaste gast bij het Radio 1 programma Nieuws en Co.

Daarnaast was ik lid van de Executive Board van Trust in Digital Life, voorzitter van IFIP werkgroep IFIP WG 11.2 "Pervasive Systems Security", mede-oprichter van SAFE-NL, en coördinator van het Kerckhoffs Instituut dat een master opleiding computer security aanbood.

Mijn hobbies zijn componeren, grafisch ontwerpen, koken, en Okinawaanse Goju Ryu karate-do.  


Last Version -
(Note: changeover from CVS to dotless svn version numbers on Jan 19, 2008, and changeover to GIT versioning on May 30, 2013.)
Maintained by Jaap-Henk Hoepman
Email: jhh@cs.ru.nl