<Informatica studeren in Nijmegen>

Fides Aarts

naam: Fides Aarts
geboortejaar: 1982
leeftijd: 25
studierichting: schakelprogramma informatica voor HBO studenten
startjaar studie aan de RU: 2006
studiejaar: 2
interview: 15 november 2007

[Fides]

Ben je direct van de middelbare school hier gekomen? Nee. Ik heb middelbare school gedaan in Duitsland...

Je komt uit Duitsland? Nou, het is een beetje ingewikkeld, want mijn vader is Nederlander en mijn moeder is Duits. Ik ben in Duitsland opgegroeid, en ook daar op school gegaan. Naar het Gymnasium. Vervolgens had ik de keuze of ik meteen naar de universiteit wil, of eerst HBO te doen. Ik heb uiteindelijk besloten HBO te doen want ik ben meer een theoretisch mens, dus ik dacht, het is ook handig als ik de praktische kant van informatica zie. Daarom heb ik besloten eerst HBO te doen. En dan nu dus de master op de universiteit.

Waar in Duitsland woonde je? In Kleef, dat is meteen over de grens.

De HBO had je in Duitsland gedaan? Nee, ook in Nederland. In Venlo.

Toen woonde je nog in Duitsland of je bent in Venlo gaan wonen? Nee, ik ben in Duitsland blijven wonen.

Je woont er nog? Nee, ik woon nu op kamers hier in Nijmegen. Maar Venlo is geen studentenstad. En alle andere studenten woonden ook gewoon thuis. De studie in Venlo wordt ook in het Duits aangeboden, en heel veel mensen kwamen uit het Roergebied, in Duitsland, die bleven ook allemaal thuis wonen. En ik dacht, om in mijn eentje daar op kamers te zitten dat is ook niet leuk. Dus ik ben toen ook maar thuis blijven wonen.

En je bent vorig jaar op kamers gaan wonen? Het duurde iets langer om hier een kamer te vinden. Ik ben wel vorig jaar begonnen met zoeken naar een kamer, maar uiteindelijk heb ik in het begin van 2007 een kamer gevonden.

Je hebt voor je HBO studie altijd in Duitsland gewoond? Ja, precies. Altijd in Kleef. Behalve de eerste drie jaar van mijn leven, die heb ik in Nijmegen gewoond. Maar dat telt niet echt mee, want ik kan me daar niets meer van herinneren.

Maar je Nederlands is heel goed, dat komt... ... door mijn vader, ja. Want die spreekt alleen Nederlands met mij.

Waarom ben je informatica gaan doen? Ik was altijd al geïnteresseerd in natuurwetenschappen, de exacte vakken. En ik was daar ook beter in dan in alfa-vakken. Je kiest wel voor iets waar je goed in bent, dus ik vond het leuk om iets exacts te doen. Je hebt dan wel verschillende keuzes die je kan maken, zoals bijvoorbeeld bouwkunde of wiskunde of zoiets. Bouwkunde vond ik ook heel erg leuk. Maar het probleem was dat in 2002, toen ik klaar was met de middelbare school, de situatie voor banen er niet heel goed uitzag. En ze voorspelden toen ook niet dat het de komende jaren beter zou worden. Dus toen dacht ik: het is misschien niet zo handig om dat te gaan doen. Wiskunde leek me ook heel erg leuk, maar ik dacht dat het dan toch te theoretisch of misschien te droog is om alleen wiskunde te doen. Dus ik was op zoek naar iets wat wel ook wiskunde bevat, maar niet alleen wiskunde is. En mijn moeder was in die tijd ook bezig met een ICT opleiding, en ik had een beetje in haar boeken gekeken wat zij allemaal moest doen. Ik vond het gewoon heel erg leuk, wat ik zag, en ik vond het ook heel erg interessant, dus uiteindelijk heb ik toen daarvoor gekozen. En ik ben ook nog naar een paar universiteiten en hogescholen geweest, en ben daar een dag meegelopen, en bij open dagen geweest, en dat vond ik toen heel erg interessant.

En had je daarvoor ook al iets met computers gedaan? In Duitsland op de middelbare school wordt wel aangeboden om al informatica te doen. Dat heb ik ook gedaan. Maar dat stelde toch iets anders voor. Het was meer werken met Word en Excel, en een beetje programmeren in Visual Basic, maar niet veel meer.

Waarom heb je het niet bij de HBO gelaten? HBO was wel heel makkelijk. Ik miste daar toch heel erg de theoretische achtergrond. Je kon daar praktisch programmeren, maar waarom dingen zo waren, of iets algemenere dingen, die werden niet uitgelegd. Ik wou meer weten, ook de achtergronden weten. Nog iets theoretischer aan het werk gaan. Dus daarom heb ik ervoor gekozen om ook nog mijn master te doen.

En is de studie aan de universiteit wat je ervan verwachtte? Ja, uiteindelijk toch wel zoals ik het had verwacht. Toch wel ook veel theorie, en ook meer wiskunde. Op het HBO hadden we alleen in het eerste semester twee wiskunde-vakken. En hier zit toch wel weer meer wiskunde in, alles iets exacter. Dus dat vind ik wel heel leuk dat dat zo is. Maar toch ook een praktische kant, dat is ook het leuke. Niet alleen theorie maar ook praktisch, dat is een goede combinatie.

Je houdt wel van wiskunde? Ja (lacht)

Wat wil je na de studie gaan doen? Dat weet ik nog niet helemaal. Ik heb nog ongeveer anderhalf jaar te gaan, dat is nog een tijdje. Misschien dat ik nog ga promoveren, maar dat is ook afhankelijk van of je wel een leuk thema vindt, en waar je master over hebt gedaan, of daar voor een promotie een passend thema bij zit. Dat is een beetje afhankelijk daarvan. Of anders gaan werken natuurlijk.

Wat voor soort werk zou dat dan zijn? Een groot bedrijf of een klein bedrijf? Liever een iets groter bedrijf. Want ik werk ook naast mijn studie bij een heel klein bedrijf, met zeven medewerkers. Dat vind ik toch wel iets te klein (lacht) Liever iets boven de honderd medewerkers, dat vind ik wel wat leuker.

Je hebt wel een beeld wat voor soort bedrijven er zijn? Ja. Ik heb ook stage gelopen, mijn bachelorscriptie geschreven, bij Philips. Dat vond ik heel erg leuk om daar te werken.

Wat voor werk doe je nu? Het is een Nederlands IT bedrijf, maar ze zitten in Kleef, in Duitsland, om ook op de Duitse markt te gaan. Daarvoor doe ik op het moment vertaalwerk, want de software moet compleet ook in het Duits aanwezig zijn. Daarmee was ik een hele tijd bezig. En nu ben ik ook nog bezig om te programmeren en een test tool te maken voor een applicatie.

Wat voor dingen maken ze? Service management solutions. Voor het beheren van applicaties en de gehele software en hardware die aanwezig is bij een bedrijf.

En vertaal je dan de documentatie of ook de software zelf? Ik heb de software zelf al compleet vertaald, en ik ben begonnen met de handleiding, om die te vertalen, maar die is iets boven de driehonderd pagina's (lacht) dus dat is toch wel een hoop werk. Daar ben ik nu even tussendoor mee gestopt om weer wat meer programmeerwerk te doen.

En hoeveel dagen in de week werk je daar? Ik ben begonnen met twee dagen per week te werken, naast mijn studie, maar dat was toch wel een beetje veel. Nu werk ik alleen nog maar één dag per week.

En dan reis je op en neer naar Kleef. Ja. Dat is afhankelijk van welke dag ik door de week vrij heb. Tot nu toe was het gelukkig altijd zo dat ik in de week één dag vrij had. En die dag ga ik dan gewoon naar Kleef.

En dan ga je ook naar huis. Ja, dan ook naar huis meestal.

Hoe je woont, daar hebben we het al over gehad. Een studentenkamer? Ja, ik woon in een studentenhuis. We zijn in totaal met zeven mensen. Hier op de Graafseweg. Dat is ook redelijk centraal.

En heb je dan eigen sanitair en zo, of dat deel je? Nee, dat delen we. We hebben ook helaas maar één badkamer (lacht) waar ook WC en douche allebei in één ruimte is, dus dat valt een beetje tegen. Want 's ochtends is het dan vaak wachten tot iedereen klaar is.

Om de beurt. Ja. En ook maar één keuken.

Je eet dan ook samen? Je hebt ook je sociale leven een beetje in die groep? Nee, niet zo heel veel. Iedereen studeert iets anders, dus we zien elkaar maar af en toe. Als iemand thuis is dan eten we ook wel eens met elkaar. Maar het is niet zo dat we elke dag 's avonds met elkaar eten. Alleen als iemand net zin heeft om ook mee te koken en zo, dan gebeurt dat wel. En we gaan ook wel eens af en toe de stad in of zo. Maar het is niet zo dat dat vooral mijn sociale contacten zijn. Dat is toch meer op de studie gericht. En ook nog vrienden uit Kleef die ook in Nijmegen studeren.

Ben je nog op zoek naar iets zelfstandigers? De woonsituatie nu, die vind ik op dit moment wel prima. Ik zit daar heel goed. En ik heb ook pas vorig jaar besloten om op kamers te zitten. Want toen ik mijn bachelorscriptie had geschreven bij Philips, dat was in Eindhoven, toen kon ik ook niet op en neer reizen. Toen heb ik daar ook op kamers gezeten. En toen had ik wel het idee, dat wil ik ook wel een tijdje zo hebben. Dus ik denk niet dat in het komende jaar iets gaat veranderen. Misschien vanaf mijn masterscriptie, dat ik dan op zoek ga naar iets anders. Want ik wil eigenlijk ook graag mijn masterscriptie als het kan niet hier op de universiteit schrijven.

En heb je al een idee over wat voor onderwerp? Nee. Ik doe software construction als specialisatierichting, dus het gaat wel waarschijnlijk die kant op, over het ontwikkelen van software. Maar wat specifiek dat weet ik nog niet. Ik wil wel liever bij een bedrijf, als het kan, mijn masterscriptie schrijven.

Hoe vaak ga je naar huis? Waarschijnlijk iedere week dus? Ja.

Hoeveel tijd kost de studie je? Ik denk wel dat ik veertig uur per week met mijn studie bezig ben. Of zelfs iets meer dan veertig uur per week, denk ik. Dus ik denk dat ik aan het eind van de week wel op minimaal vijftig uur zit. Want in het weekend is het ook vaak wel dingen voor mijn studie doen. Het is zelden zo dat ik het weekend vrij heb.

Hoe betaal je de studie? Betalen je ouders ook nog mee, of heb je studiefinanciering? Ik krijg nu nog studiefinanciering, maar die stopt binnenkort.

Uit Nederland of uit Duitsland? Uit Nederland, want dat is net iets meer dan uit Duitsland. Daarom heb ik het in Nederland aangevraagd.

Je bent Nederlandse? Ja, ik heb de Nederlandse nationaliteit. Daarom was het mogelijk (lacht) Dus één keer dat. En dan werk ik daarnaast. Dus dat is ook nog een keer geld wat ik dan erbij krijg. Om daarvan mijn kamer te betalen. En ik heb een auto, die moet ook betaald worden. Maar dat kan wel daarvan.

En je ouders betalen ook nog wat? Mijn moeder betaalt ook nog wel een deel. Vooral bij extra dingen, zoals kleren en vakanties, doet zij er vaak wat bij.

Wat vind je een leuk vak dat hier gedaan wordt? De bachelorvakken vond ik eigenlijk wel heel leuk, van de schakelcursus. Die bevatten wel een beetje meer wiskunde. Ik vond discrete wiskunde wel een leuk vak, dat werd door Wim Gielen gegeven, die heeft dat wel op een heel leuke manier gedaan.

Met al z'n katten, geloof ik? Ja, ja precies. Ook talen en automaten, meer die kant op.

Maar je hebt niet de neiging om in je afstudeerwerk ook de wiskundiger kant op te zoeken? Want software-constructie klinkt niet heel exact, meer praktisch. Ja, dat klopt wel. Ik wil graag wat doen dat het een beetje combineert. Dus wat ook wel exact is, maar ook wel praktisch, zoiets.

En was er ook een vak waarvan je zei, dat had van mij niet gehoeven? Het was alleen een beetje zo met talen en automaten, dat vond ik wel een leuk vak, maar ik heb het eigenlijk ook al zo gehad op het HBO. Tenminste de basis daarvan. Maar het was toen niet mogelijk het vak weg te laten uit het schakelprogramma. Dat was toen wel misschien voor mij een beetje overbodig, omdat ik die dingen toch al kende. Maar een vak dat echt niet leuk was (denkt na) heb ik hier op de universiteit niet gehad. Alleen wel, als bijvak doe ik management. Dat is weer net iets anders dan informatica. Dat is natuurlijk weer veel minder exact, en daar heb ik soms wel vaak het idee dat daar dingen overbodig zijn. Maar dat komt misschien ook door mijn zicht dat ik daarop heb, van de beta-kant gezien.

En is er iets wat je hier hebt gedaan waar je trots op bent? Ik ben net op studiereis geweest naar India. Wat we daar hebben gehaald uit het onderzoek, dat vond ik wel heel erg leuk. Daar was ik ook wel trots op dat we dat zo allemaal voor elkaar hebben gekregen. Maar dat komt ook misschien daardoor dat het toch weer een iets andere kant is dan informatica.

Dat is vrij recent? We zijn in october geweest, dus het is nu één maand terug dat ik daar ben geweest. En omdat het iets heel anders is dan al die informatica-dingen, is het van tevoren natuurlijk niet echt duidelijk wat je daar uit kan halen, en of het allemaal zo mogelijk is. Maar we zijn nu net bezig met het schrijven van het paper daarover. En we hebben toch heel veel daar voor elkaar gekregen.

Vertel er eens wat over? Wij hebben onderzoek gedaan naar de situatie van vrouwen in de IT in India. Want het is in India zo dat veel meer vrouwen informatica studeren dan hier in Nederland. Iets van 33 procent van de studenten daar zijn vrouw. En in Nederland is het iets van vijf tot tien procent. Dus het is toch veel meer. En wij hebben er naar gekeken waarom het daar zo is dat er veel meer vrouwen dan in Nederland zijn.

En waarom is het? Dat is een samenspel van heel veel redenen. Het is niet zo dat je gewoon é´n ding kan zeggen, waarom het zo is. Voornamelijk is het natuurlijk wel zo dat India een heel arm land is. En je hebt bijna geen kansen om echt veel geld te verdienen. En doordat de IT daar wel heel ver ontwikkeld is, en met de IT boom aan het begin van de jaren negentig, is het zo dat dat eigenlijk de enige kans is voor vrouwen om zelf geld te verdienen, om onafhankelijk te zijn van de mannen. Daarom kiezen daar toch de meeste vrouwen voor, omdat ze daar wel carrière kunnen maken en zelf geld kunnen verdienen. En bij andere beroepen is dat niet het geval. Alleen als dokter, daar heb je ook goede kansen, maar in de andere banen is het niet zo. Maar er zijn nog andere redenen waarom het zo is. De invloed van de familie is daar ook heel groot, en informatica is wel heel flexibel. Ze kunnen zelf werktijden bepalen, en het is geen fysiek hard werk. Dus dat zijn ook allemaal redenen die natuurlijk meespelen. En het is ook zo dat het wel van de overheid ook wordt ondersteund dat vrouwen dat doen. Ze hebben daar een regel ingevoerd dat 33 procent van de studieplaatsen voor vrouwen wordt gereserveerd. Dus het is daar allemaal een beetje anders dan hier.

En nu je het onderwerp ter sprake brengt: hoe is het om hier als meisje te studeren met voornamelijk jongens erom heen? Is dat raar of merk je het eigenlijk niet zo? Ik merk het helemaal niet meer zo. Ik ben het echt wel gewend, want ik studeer nu al mijn zesde jaar. En op het HBO was het precies hetzelfde als hier. Ik vind het ook altijd wel heel prettig, een prettige sfeer is dat wel, om daarmee samen te werken.

Dat was geen drempel om die studie te gaan doen? Nee, helemaal niet. En het is vaak zelfs... Ik vind het wel prettiger om met mannen samen te werken dan met vrouwen. Want op de middelbare school was het toch vaak meer concurrentie-denken onder vrouwen. En kwamen daar toch wel wat vage problemen ook tussen vrouwen, en dat is bij mannen helemaal niet het geval.

De vraag waarmee ik bij iedereen eindig: wat voor computer heb je? Een laptop of... Ik heb allebei (lacht) een laptop en desktop. Maar ik werk eigenlijk vooral op mijn laptop. Dat is een Thinkpad, van IBM.

Een X-zoveel? Een T, even kijken wat was het, 43 geloof ik? Ik heb 'm nu bijna twee jaar.

En je neemt 'm mee heen en weer. Ja.

Je neemt ook mee naar de universiteit en naar huis? Ja, precies, overal naar toe.

En doe je je werk voor je bedrijf daar ook op? Nee, daar heb ik extra een computer waar ik op werk.

En je draait Windows of Linux? Windows (lacht)

Nou, dat mag hoor. Ik ken het mijn hele leven lang zo, en om over te stappen naar iets anders vind ik toch wel moeilijk. Op het HBO hebben we ook wel vaker met Linux moeten werken. En het is altijd toch weer even overschakelen en toch weer op een andere manier denken. En dan vind ik het weer fijn als ik gewoon terug kan naar Windows, en ik ken alles en ik weet waar alles is.

Is er nog iets wat je zelf hebt? Ja misschien nog dat ik lid ben van de evenementencommissie van Thalia.

Dat is een vraag die ik had overgeslagen: heb je met de andere studenten contact? Maar blijkbaar zit je bij Thalia. Ja, ik zit bij Thalia, in de EVC, waar ik dan ook de evenementen mee organiseer. Dus daar ben ik ook wel een beetje actief.

Wat voor evenementen zijn het? Dat verschilt heel erg, bowlen, een kroegentocht hebben we afgelopen keer gedaan, en we gaan ook één keer per jaar skiëen. En een pool-toernooi, zulke dingen zijn het.

Nog een vraag die ik was vergeten: heb je hobbies? Ja natuurlijk heb ik hobbies! (lacht)

Vertel. Ik sport heel veel en heel graag. Ik heb ook een sportkaart hier van de universiteit. Daar ga ik ook regelmatig naar toe om daar cursussen te volgen. Zoals sportgames vind ik op het moment heel erg leuk. Dat is met zo'n dansmat, wat in Japan iedereen heel leuk vindt. Waar een muziekje draait en dan moet je altijd op de juiste pijlen stappen die dan op zo'n scherm naar boven gaan. Dat doe ik op het moment heel veel. Maar ook veel hardlopen en zwemmen. Wat daarbuiten nog? Ik reis graag. Net in India geweest en deze zomer was ik in Thailand en dat vind ik heel leuk. En van fotografie hou ik ook heel erg. Dus vaak pak ik m'n camera en dan ga ik naar buiten, dan maak ik overal foto's van.

Die foto's zijn ook op het web te bezichtigen? Nee. Die staan alleen thuis op mijn computer (lacht) Ik was wel van plan om ze nog een keer online te zetten, maar daarvoor moet ik eerst een selectie maken.

Okay, dank je wel.